logo
seksjonstolvindu4seksjon_flaggF1000006
breivikhusetinngang
Inngangen med reisekisten klar

Breivikhuset


Huset sto opprinnelig på Nøstet i Bergen. Byggestilen med tømret stue og kjøkken, svalgang og loftsrom, er svært gammel, og var vanlig både inne i byen og Laksevåg i 1700- årene. Noen slike hus strøk med under den store bybrannen i 1702. Gatedøren og enkelte vinduer på vårt hus er fra omkring år 1800. Vi har, pga. sin tidstypiskhet valgt å ta Breivik - huset med i ute-samlingen "Gamle Laksevåg" og er meget takknemlige for gaven, fra Else og Oddbjørn Øversveen.

I 1930 er Skuteviksmannen og familiefaren Waldemar Henriksen på jakt etter en hytte. Tomten finner han i Breivik i Ytre Laksevåg og huset på Nøstet i Bergen. Han kjøper tomten i februar 1934 for 450 kroner. Waldemar river huset på egen hånd og leier en melskute for å frakte materialene sjøveien til Breivik for å bygge det opp igjen. Melskuten går på grunn i fjæresteinene i Breivik og Waldemar greier ikke å få den løs igjen. Han kjøper da skuten og bruker materialer fra den for bl.a. å bygge opp igjen svalgangen, da husets opprinnelige materialer var for råtne. Svigersønnen, som er tømrer, hjelper til den siste tiden med oppbyggingen til hytte.

Vi er så i 1963 og Waldemars barnebarn Else er nygift. Det unge paret Else og Oddbjørn Øversveen bruker hytten som helårsbolig i 6 år innen deres egen nybygde bolig står ferdig. Fortsatt råder landlig idyll i Breiviken og bare tre nabohytter finnes. En utstrakt boligbygging skyter fart de neste par tiårene, og en oktoberdag i 1993 står en artikkel i Bergens Tidende: "Ekteparet Else og Oddbjørn Øversveen ønsker å forære hytten i Breiviken til noen som kan flytte og innpasse den i et passende trehusmiljø i Bergen kommune."

LKHF flyttet hytten sjøveien (de torde det...!) til kai i Laksevåg Sentrum og deretter på lastebil til "Gamle Laksevåg" utemuseum omkring vår/sommer 1998.


Kom å se denne spesielle boligen/hytten - her er mye interessant !

Kontakt oss
Telefon muséet: (+47) 55 34 23 20
Telefon kulturhuset: (+47) 55 34 04 50
E-post: post@lamus.no
© 2011 Laksevåg Kultur Historiske Forening