logo
arbeiderebaat_i_slippenlandgangenbak2slippspill_bygget
slippspillet_baat
Ved restaureringen av d/s STORD var også slippspillet i bruk

Slippspillet


I året 1805 starter Jens Gran det først treskipsverftetTørrisneset mellom det nåværende verftet og Kommunehuset. Sønnen Hermann (ref. Hermann Gransvei) og barnebarna Henrik og Jens videreutviklet verftet. Disse overtok i 1854, og etter kort tid ble all virksomhet flyttet til Søndre Vågen. Treskipsverftet stenger for godt i 1880 og overdrar grunnen først til stålskipsverftet Martens Olsen & Co og deretter til Laksevåg Maskin og Jernskibsbyggeri.


Her kommer vårt Slippspill, innkjøpt fra England, på plass i 1896 og verftet blir et av Nordens største med skip på opptil 2000 tonn.  Vekten på spillet er beregnet til 54 tonn. Som Skibsbygger utstillingen i Lokalmuseet og slippspill-maleriet i Bunkeren's inngansparti viser, ligger boligene i Søndre Vågen tidligere tett inntil verftet. Landeveien går til og med gjennom verftsområdet.


Slippspillet skal muligens flyttes nå i våre dager, nærmere Puddefjorden ved trebryggen i Kirkebukten - til sitt rette element. Det vil da smykke det offentlige rekreasjonsområdet ved Merkur Båtforening og en plakett om spillets historie vil bli montert for de forbigående.


Hele Slippen med spillet og dampkranene kan også beskues som en flott modell av modellkunstneren Edgar Hartvedt i inngangspartiet til Utstillingene i Bunkeren. Båten som en ser i modellen er d/s STORD, bygget på Laksevåg i 1913.


Dette må du få med deg - her er mye interessant !Kontakt oss
Telefon muséet: (+47) 55 34 23 20
Telefon kulturhuset: (+47) 55 34 04 50
E-post: post@lamus.no
© 2011 Laksevåg Kultur Historiske Forening